Δωρεάν μεταφορικά σε παραγγελίες άνω των 100€

Blog

Συγκολλητής με στολή προστασίας εφαρμόζει ένα από τα είδη συγκόλλησης μετάλλων.

Είδη και τρόποι συγκόλλησης μετάλλων [Πλήρης οδηγός]

Η συνένωση μετάλλων ώστε να προκύψει ένα ενιαίο τελικό κομμάτι είναι αρχαία ως τεχνική κι επάγγελμα, με τα διαφορετικά είδη συγκόλλησης μετάλλων να είναι αρκετά, ανάλογα με τη μέθοδο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται.

Αν είστε επαγγελματίες ή γενικά ασχολείστε με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, τότε βολευτείτε στην καρέκλα σας και δώστε βάση σε όσα έχουμε να σας πούμε στο συγκεκριμένο άρθρο.

Γιατί παρακάτω θα μάθετε ποιοι τρόποι συγκόλλησης μετάλλων υπάρχουν!

Ηλεκτροκόλληση μετάλλων

Αυτό που χρειάζεται να ξέρετε πριν απ’ όλα τα άλλα είναι πως ηλεκτροκόλληση (ή ηλεκτροσυγκόλληση) ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία δύο κομμάτια μετάλλου θερμαίνονται, λιώνουν και συνενώνονται με τη βοήθεια ενός ηλεκτρικού τόξου.

Όπως λέει και το όνομα δηλαδή, αυτή η κατηγορία συγκόλλησης περιλαμβάνει ηλεκτρισμό και χρησιμοποιείται σε διαφόρων ειδών κατασκευές (π.χ. κατασκευή κτιρίων, αυτοκινήτων, πλοίων κ.λπ.).

Ωστόσο, η ηλεκτροσυγκόλληση δεν αποτελεί μια ενιαία τεχνική, καθώς περιλαμβάνει διάφορους τύπους συνένωσης μετάλλων.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι πλέον διαδεδομένες υποκατηγορίες ηλεκτροκόλλησης.

Συγκόλληση TIG

Συγκολλητής με κόκκινη μάσκα προστασίας κάνει συγκόλληση μετάλλων TIG σε εργαστήριο.

Ένα από τα πιο γνωστά είδη είναι η συγκόλληση TIG (Tungsten Inert Gas), η οποία είναι γνωστή και με το αρκτικόλεξο GTAW (Gas Tungsten Arc Welding).

Στη συγκόλληση TIG (TIG welding) χρησιμοποιείται μια τσιμπίδα στην άκρη της οποίας υπάρχει μια ακίδα (ή ηλεκτρόδιο) από βολφράμιο (tungsten). Μέσα από αυτή την ακίδα δημιουργείται ένα ηλεκτρικό τόξο το οποίο παράγει υψηλά επίπεδα θερμότητας, λιώνοντας τα μέταλλα.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά, στην επιφάνεια διαχέεται και ένα αδρανές αέριο, συνήθως αργό (argon) ή ήλιον (helium), για την προστασία από τον αέρα.

Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική εργασία, ωστόσο η ακρίβεια που παρέχει είναι εξαιρετική και αυτό είναι και το σπουδαιότερο πλεονέκτημά της. Οπότε, δεν έχετε παρά να ψάξετε μηχανές συγκόλλησης TIG ώστε να δημιουργήσετε με ακρίβεια την κατασκευή σας.

Συγκόλληση MIG

Ένας άλλος τύπος συνένωσης είναι η συγκόλληση MIG (Metal Inert Gas) ή αλλιώς GMAW (Gas Metal Arc Welding), η οποία είναι εξαιρετικά εύκολη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από αρχάριους.

Έχει αρκετές ομοιότητες με τη συγκόλληση TIG, καθώς και εδώ χρησιμοποιείται ηλεκτρικό τόξο αλλά και κάποιο αδρανές αέριο για προστασία. Ωστόσο, βασική διαφορά της MIG κόλλησης είναι πως, αντί για το ηλεκτρόδιο βολφραμίου, χρησιμοποιεί ένα αναλώσιμο σύρμα που λειτουργεί τόσο ως ηλεκτρόδιο όσο και ως υλικό πλήρωσης.

Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι από τη στιγμή που δε χρησιμοποιείται κάποιο ξεχωριστό υλικό πλήρωσης, η συγκόλληση λέγεται αυτογενής.

Αν, λοιπόν, είστε αρχάριοι στη συγκόλληση, απλά βρείτε μηχανές συγκόλλησης MIG για γρήγορες και εύκολες δημιουργίες.

Συγκόλληση με ηλεκτρόδιο (MMA)

Ο επόμενος τύπος συνένωσης μετάλλων είναι η συγκόλληση με ηλεκτρόδιο ή ραβδί, γνωστή με τις συντομογραφίες MMAW (Manual Metal Arc Welding) και SMAW (Shielded Metal Arc Welding).

Εδώ χρησιμοποιείται μια μεταλλική ράβδος η οποία επικαλύπτεται με μία αλοιφή (flux). Η ράβδος αυτή χρησιμοποιεί ρεύμα για να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό τόξο ανάμεσα σε αυτή και στα μέταλλα προς συγκόλληση. Η θερμότητα που παράγεται λιώνει τη ράβδο, με την πάστα κόλλησης (flux) να δημιουργεί ένα αέριο προστασίας από τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Η συγκόλληση αυτή είναι αρκετά απλή, εύκολη και γρήγορη, οπότε ακόμα και αν δεν ξέρετε πολλά μπορείτε να τσεκάρετε μηχανές συγκόλλησης ηλεκτροδίου MMA, να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει και να ξεκινήσετε.

Συγκόλληση FCAW

Ένα ακόμα από τα είδη συγκόλλησης μετάλλων είναι η συγκόλληση FCAW (Flux Cored Arc Welding).

Σε αυτόν τον τύπο συγκολλήσεων, υπάρχει ένα σωληνοειδές σύρμα το οποίο περιέχει την πάστα που συναντήσαμε και στη συνένωση MMA (δηλαδή, το flux). Αυτή η πάστα λιώνει με τη θερμότητα για να προστατεύσει τη διαδικασία από την ατμόσφαιρα, με τα μέταλλα και το σύρμα να λιώνουν μαζί και να δημιουργείται το τελικό προϊόν.

Συγκόλληση με πλάσμα

Το πλάσμα είναι ένα ιονισμένο αέριο που αποτελείται από σχεδόν ίδιο αριθμό θετικά φορτισμένων ιόντων και αρνητικά φορτισμένων ηλεκτρονίων.

Το συγκεκριμένο αέριο θερμαίνεται σε τέτοιο βαθμό που να γίνεται ηλεκτρικά αγώγιμο. Έπειτα, αξιοποιείται για να μεταφέρει ένα ηλεκτρικό τόξο στο μέταλλο, το οποίο εν τέλει λιώνει λόγω της θερμότητας και συνενώνεται.

Βέβαια, εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως πιο διαδεδομένη από τη συγκόλληση είναι η κοπή με πλάσμα.

Οξυγονοκόλληση

Συγκόλληση μετάλλων με οξυγόνο ή οξυγονοκόλληση με σπινθήρες να πετιούνται.

Πέραν της ηλεκτροκόλλησης, υπάρχει και ένας ακόμα βασικός τύπος συγκόλλησης που λέγεται οξυγονοκόλληση.

Στην οξυγονοκόλληση δε χρησιμοποιείται ηλεκτρισμός και δε δημιουργούνται ηλεκτρικά τόξα για την παραγωγή θερμότητας, η οποία έρχεται με την καύση αερίων. Τα αέρια που χρησιμοποιούνται είναι προφανώς το οξυγόνο και συνήθως η ασετυλίνη.

Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι:

Στην οξυγονοκόλληση έχουμε την καύση ενός αερίου που αναμεινγύεται με καθαρό οξυγόνο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλόγα και υψηλή θερμότητα (με ένα φλόγιστρο), η οποία λιώνει και συνενώνει τα μέταλλα.

Έτσι, μπορείτε να κάνετε συγκόλληση σιδήρου, αλουμινίου, ανθρακοχάλυβα και διάφορων άλλων μετάλλων με φλόγιστρο, χωρίς να χρειάζεστε απαραίτητα ηλεκτρισμό.

Αυτό το είδος συγκόλλησης διακρίνεται σε διάφορα είδη, ανάλογα με το δεύτερο αέριο (πέρα από το οξυγόνο) που χρησιμοποιείται στη διαδικασία.

Οι πιο γνωστοί τύποι οξυγονοκόλλησης είναι:

  • Με ασετυλίνη
  • Με προπάνιο
  • Με προπυλένιο

Άλλα είδη συγκόλλησης

Πέρα από όσα έχουμε δει έως τώρα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι συγκόλλησης μετάλλων.

Πάμε να δούμε συνοπτικά ορισμένους απ’ αυτούς:

  • Συγκόλληση με laser
  • Συγκόλληση με δέσμη ηλεκτρονίων
  • Ψυχρή συγκόλληση (cold welding)
  • Συγκόλληση με αντιστάσεις
  • Συγκόλληση με τριβή
  • Κασσιτεροκόλληση (ή συγκόλληση μετάλλων με καλάι)
  • Χαλκοκόλληση

Τρόποι συγκόλλησης μετάλλων

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πάρα πολλά είδη συγκόλλησης μετάλλων από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε, προκειμένου να κάνετε τις συνενώσεις που θέλετε και να δημιουργήσετε τις κατασκευές σας, είτε ασχολείστε επαγγελματικά είτε το κάνετε ως χόμπι.

Γι’ αυτό, μπείτε να δείτε την τεράστια ποικιλία μας από μηχανές συγκόλλησης μετάλλων και… πιάστε δουλειά!

Διαβάστε επίσης

Καλάθι
Κατάστημα
0 προϊόντα Καλάθι
Λογαριασμός